Förgyll ditt hem med en äkta Beni Ourain-matta

En Beni Ourain-matta är en vacker handknuten ryamatta från Marocko. Färgerna är många gånger ljusa och passar därför väl in i den skandinaviska stilen. Produkterna är mycket mjuka att gå på samtidigt som de är slitstarka och kommer att hålla i många år framöver tack vare dess höga kvalitet. Dessa speciella mattor knyts av kvinnorna i berberstammen Beni Ourain som själva även föder upp fåren vars ull mattorna tillverkas av. Både kvinnorna och fåren bor i området kring Atlasbergen.

Varje matta är speciell då dess mönster berättar en livshistoria. Varje produkt blir därför unik där egna erfarenheter blandas med intryck från naturen, tro och religion. Alla dessa upplevelser får därefter sitt uttryck i mattan. Det är också vanligt att produkten har tofsar, fjädrar eller en amulett som ska skydda hemmet från onda makter och istället bringa tur, lycka och välstånd. Mattorna är ofta stora och förutom att ha dem på golvet kan de hängas upp på väggen.

Grundfärgen i en Beni Ourain är vintervit snarare än kritvit. Ullen som används är inte behandlad med några kemikalier utan är helt naturlig. Därför kan också färgerna skifta. Tack vare att den inte är behandlad är den smutsavvisande och kan vara mer tålig än vissa kemiskt behandlade produkter. Kvinnorna har ett stort yrkeskunnande och mattorna är tätt knutna. Knyttekniken och ullen gör att mattorna är lite strävare än de skulle vara med kemiskt behandlat garn som inte är handspunnet.

Om mattor som är knuta av Beni Ourain-stammens kvinnor sägs ofta att de är de mest bekväma mattorna du kan gå på. Mattorna kan gå i arv i generationer och tack vare dess rena enkla uttryck passar de in i olika miljöer oberoende av stil. I ett minimalistiskt och sparsmakat hem kan de skänka personlighet och värme. I ett hem med mycket färger kan de istället lugna intrycket och skapa enlighet. Detta är en helt unik produkt.