Installation av värmepump

Funderar du på olika sätt att sänka kostnaden för el därhemma? Då ska du definitivt börja med att titta på dina uppvärmningskostnader; här finns det mycket att tjäna. Kanske har du idag ett gammalt värmesystem i form av elektriska element, oljepanna eller liknande. Det här är inte bara förödande för miljön utan också för din plånbok. Med tanke på de höga elpriserna blir elkostnaden en av de största posterna i din privatekonomi. Dock finns det sätt att råda bot på detta och en av de alternativ som står till buds är att skaffa en luftvärmepump. Läs mer om detta nedan.

Vilken värmepump passar dig?

Det finns flertalet olika varianter av värmepumpar på marknaden, som dels baseras på olika tekniker men som också har olika effekt. Den allra vanligaste varianten är luft-luft och det är den vi ska fokusera på här. Som köpare kan det ibland kännas lite hopplöst att välja bland det stora utbud som finns, men ett tips är att läsa tester samt studera produktinformationen för att avgöra vilken värmepump som passar bäst. Eftersom värmepumparna varierar i effekt bör du fundera över hur stor yta som ska värmas upp (eller kylas ned, om det är den tiden på året) och välja därefter.

Paket med installation

En värmepump köper du enklast komplett med installation. Förutom att det är smidigast blir det också oftast billigast, eftersom det som regel säljs som ett paketpris. Är du fortfarande osäker vilken värmepump du ska välja kan du alltid höra dig för med en återförsäljare, som kan ge råd och tips inför köp. Plats för installation av värmepumpen har också stor betydelse för resultatet. Beroende på planlösning och hur många våningsplan din bostad består av, kan du ibland behöva ytterligare en värmepump för optimalt resultat. Den person som installerar värmepumpen kan dock alltid ge dig förslag för att uppvärmningen ska fungera så bra som möjligt.