Inreda vardagsrum

Vardagsrummet är ett av de allra viktigaste rummen i vårt hem, ett av dem som används allra mest av hela familjen, gäster och förmodligen också husdjur. Det är där vi samlas efter en lång dag på arbetet eller i skolan och allt som kan hjälpa oss att slappna av och komma varandra närmare uppskattas förstås. Hur gör man för att få till den där sköna avslappnade känslan i sitt vardagsrum? Det är faktiskt inte så svårt som du kanske tror!

Ett av de allra bästa tipsen är att inreda enligt lager på lager-principen. Du känner säkert redan till den när det gäller kläder, när du tar på en kavaj, eller lindar en scarf om halsen. Faktum är att den även fungerar alldeles utmärkt när det gäller inredning. Som på väggarna till exempel. Där är det första lagret dina tapeter eller väggfärgen, det andra lagret är det du väljer att hänga upp, exempelvis tavlor, foton eller en spegel.

Samma princip går att tillämpa även när det gäller golvet, där du genom att välja rätt matta kan göra ditt vardagsrum ännu mysigare. När det gäller att välja rätt storlek på mattan till soffgruppen är en viktig tumregel att mattan ska vara lika bred som soffans bredd. Ju större matta, desto mer ombonat blir rummet. Gå sedan vidare till kuddar och plädar. Lägg till och ta bort tills du är nöjd med antalet. Inte för många men heller inte för få.

Några fler tips för att göra vardagsrummet till ditt favoritrum kan vara att välja en soffa eller fåtöljer med rejält sittdjup, allt för att göra din vistelse i rummet så behaglig som möjligt. Undvik gärna att göra din TV till rummets enda mittpunkt och glöm för all del inte mysbelysningen! En taklampa som lyser upp även det mörkaste hörn vid till exempel dammsugning är ett måste men så är även de viktiga punktbelysningarna i fönster och på småbord som sprider en härlig stämning.

Det behöver inte vara så svårt att skapa variation

Att kunna förändra utseendet på ditt hem behöver inte innebära stora förändringar. Ibland räcker det med små detaljer för att ge rummet en fräsch känsla. Ett enkelt sätt att göra detta på är genom att investera i olika kuddfodral till dina prydnadskuddar.

För det första, är det praktiskt att kunna byta ut kuddfodralet. Det ger dig möjligheten att anpassa inredningen efter säsong eller humör. På vintern kanske du vill ha något varmt och mysigt, medan du på sommaren kanske föredrar något ljust och luftigt. Genom att byta ut kuddfodralet blir det lätt att skapa den önskade atmosfären.

Ett annat fördelaktigt inslag med att använda olika kuddfodral är att det gör det enklare att matcha med övriga inredningselement. Om du har en enfärgad soffa eller säng, kan du lägga till en touch av mönster eller färg genom att välja kuddfodral som sticker ut. Å andra sidan, om rummet redan är fullt av olika mönster och färger, kan du hålla det enkelt med neutrala kuddfodral för att skapa en balanserad helhet.

Ytterligare en fördel med att använda olika kuddfodral är att det gör det enklare att hålla rent och fräscht. Om du har småbarn eller husdjur kan det bli spill eller smuts på dina kuddar. Genom att ha avtagbara och tvättbara kuddfodral blir det enkelt att hålla ordning och ge ditt hem en ständig känsla av fräschhet.

För att verkligen maximera effekten kan du experimentera med olika texturer. Kombinera mjuka plyschfodral med mer strukturerade eller grova material för att skapa en intressant kontrast. Detta ger inte bara en visuell variation utan också en taktil dimension till din inredning.

Dela av vardagsrummet och skapa en relax-hörna

Att skapa en inbjudande läshörna eller en avslappnad plats för att njuta av en whisky eller ett glas vin i ditt vardagsrum kan förvandla hela atmosfären i rummet. En nyckelkomponent i detta sammanhang är den perfekta fåtöljen.

Fåtöljen är hjärtat i din avkopplingszon. Tänk på en bekväm och välstoppad fåtölj med mjuka kurvor och tillräckligt med plats att luta dig tillbaka. En overstuffed läsfåtölj med en matchande fotpall är en klassisk och lyxig touch som inbjuder till total avkoppling. Placera fåtöljen nära ett fönster för att dra nytta av naturligt ljus under dagtid när du fördjupar dig i en bra bok.

För att skapa den perfekta atmosfären i din läshörna eller avkopplingshörna, överväg att använda varma och dämpade färger. Mjuka nyanser som jordnära toner eller djupa, mörka färger kan bidra till en känsla av lugn och ro. Komplettera med mjuka kuddar och en mysig pläd för att skapa en ombonad känsla.

Lägg till belysning som skapar en intim och avslappnad stämning. En golvlampa med dimmer eller en elegant bordslampa ger möjlighet att justera ljusnivån efter ditt humör eller aktivitet. En läslampa med riktat ljus över fåtöljen ger också en praktisk touch om du planerar att tillbringa många timmar med en bok.

För dem som föredrar att njuta av en god whisky eller ett glas vin i denna oas av avkoppling, överväg att inkludera en liten bordsyta intill fåtöljen. En snygg sidobord eller en liten väggmonterad hylla ger plats för ditt glas, några böcker eller andra personliga föremål.

Personifiera din avkopplingshörna med personliga detaljer. Konstverk, familjefoton eller andra dekorativa element ger rummet en personlig touch och gör det till en plats där du verkligen kan känna dig hemma.