Inreda vardagsrum

Vardagsrummet är ett av de allra viktigaste rummen i vårt hem, ett av dem som används allra mest av hela familjen, gäster och förmodligen också husdjur. Det är där vi samlas efter en lång dag på arbetet eller i skolan och allt som kan hjälpa oss att slappna av och komma varandra närmare uppskattas förstås. Hur gör man för att få till den där sköna avslappnade känslan i sitt vardagsrum? Det är faktiskt inte så svårt som du kanske tror!

Ett av de allra bästa tipsen är att inreda enligt lager på lager-principen. Du känner säkert redan till den när det gäller kläder, när du tar på en kavaj, eller lindar en scarf om halsen. Faktum är att den även fungerar alldeles utmärkt när det gäller inredning. Som på väggarna till exempel. Där är det första lagret dina tapeter eller väggfärgen, det andra lagret är det du väljer att hänga upp, exempelvis tavlor, foton eller en spegel.

Samma princip går att tillämpa även när det gäller golvet, där du genom att välja rätt matta kan göra ditt vardagsrum ännu mysigare. När det gäller att välja rätt storlek på mattan till soffgruppen är en viktig tumregel att mattan ska vara lika bred som soffans bredd. Ju större matta, desto mer ombonat blir rummet. Gå sedan vidare till kuddar och plädar. Lägg till och ta bort tills du är nöjd med antalet. Inte för många men heller inte för få.

Några fler tips för att göra vardagsrummet till ditt favoritrum kan vara att välja en soffa eller fåtöljer med rejält sittdjup, allt för att göra din vistelse i rummet så behaglig som möjligt. Undvik gärna att göra din TV till rummets enda mittpunkt och glöm för all del inte mysbelysningen! En taklampa som lyser upp även det mörkaste hörn vid till exempel dammsugning är ett måste men så är även de viktiga punktbelysningarna i fönster och på småbord som sprider en härlig stämning.